พิวรีน แหล่งที่มา และวิธีการจัดการ!

🧘🏃 ฟิตหุ่นให้เฟิร์มและมีสุขภาพดีอย่างไรให้ชีวิตดีมีความสุข♦ 🏋️‍♀️
Post Reply
User avatar
Hуgιєια
Posts: 14
Joined: Fri Feb 04, 2022 12:13 pm

พิวรีน แหล่งที่มา และวิธีการจัดการ!

Post User avatar by Hуgιєια »


♦ เราควรหลีกเลี่ยงอาหารที่มี พิวรีนสูง จากสัตว์ เพื่อสุขภาพที่ดีขึ้น?

พิวรีน เป็นส่วนประกอบสำคัญของ DNA และ RNA (กรดนิวคลีอิก อะดีนีน กัวนีน ไฮโปแซนทีน แซนทีน) และพบได้ในสิ่งมีชีวิตทุกชนิด อาจเป็นโมเลกุลที่อุดมสมบูรณ์ที่สุดในธรรมชาติ
ร่างกายของเราได้รับ พิวรีน จาก 2 แหล่งที่มา คือภายนอกและจากภายนอก คือเกิดจากกระบวนการทางร่างกาย เช่น การสลายเซลล์ และจากอาหารที่เรากิน



ขบวนการเผาผลาญพิวรีนสู่การเกิดกรดยูริก

ในระหว่างกระบวนการเผาผลาญอาหาร พิวรีนเหล่านี้จะแตกตัวเป็นกรดยูริกในตอนสุดท้าย (C5H4N4O3) ซึ่งจะต้องถูกขับออกมา ไม่เช่นนั้นจะเกิดผลึกในบริเวณต่างๆ เช่น ไต ข้อต่อ และเนื้อเยื่ออ่อน
หากมีกรดยูริกสะสมในร่างกายจากการสลายตัวของอาหารสัตว์ที่มีโปรตีนสูง ภาวะกรดยูริกในเลือดสูงจะตามมาซึ่งอาจนำไปสู่โรคต่างๆ ได้
[γ]

มีงานเขียนมากมายเกี่ยวกับอาหารที่เป็นกรด/อัลคาไลน์ และมีหลักฐานเพียงพอว่าอาหารที่เป็นด่างโดยรวมมีประโยชน์อย่างมากต่อสุขภาพ อีกทั้งดีต่อการฟื้นตัวจากโรค
และเช่นเคย แนะนำให้ใช้แนวทางที่สมดุลและก็จำเป็น



นิ่วในไต

ประการแรก อาหารที่เป็นกรดไม่สามารถหลีกเลี่ยงได้ และ ประการที่สอง จำเป็นสำหรับการทำงานของเมตาบอลิซึมที่เหมาะสมและกระบวนการทางร่างกายหลายอย่าง

ระดับกรดยูริกและ PRAL (ปริมาณกรดในไตที่อาจเกิดขึ้น) ด้านล่างนี้เป็นเพียงแนวทางในการเลือกอาหาร เพื่อเพิ่มขึ้นหรือลดลง ของปริมาณกรดในไต และเป็นประโยชน์ต่อสุขภาพโดยรวม
• ปริมาณค่าทั้งสองทั้งสองสามารถใช้เป็นแนวทางในการหลีกเลี่ยงอาหารที่มีความเป็นกรดสูง และการเลือกอาหารที่มีความเป็นด่างมากขึ้น ซึ่งการศึกษาทางวิทยาศาสตร์ได้แสดงให้เห็นว่า:
  • ลดภาระกรดในไต [γ][ε]
  • ให้สารอาหารที่เป็นประโยชน์มากขึ้น วิตามิน เกลือแร่ และไฟเบอร์ เพื่อสุขภาพที่ดี อายุยืนยาว และฟื้นฟูจากโรค [β]

    โรคเก๊าท์ชนิดรุนแรง
  • ปรับปรุงสมดุล K/Na (โพแทสเซียม/โซเดียม) ที่เป็นประโยชน์ต่อสุขภาพ อีกทั้งดีต่อการฟื้นตัวจากโรคต่างๆ[α]
  • การรับประทานอาหารที่เป็นด่างส่งผลให้ฮอร์โมนการเจริญเติบโตเพิ่มขึ้นซึ่งเป็นประโยชน์อย่างมากต่อสุขภาพ และการฟื้นตัวจากโรคต่างๆ
  • เพื่อลดการบริโภคไขมันอิ่มตัวและป้องกันโรคหัวใจและโรคความเสื่อมอื่นๆ เช่น โรคหัวใจและหลอดเลือด มะเร็ง โรคระบบทางเดินหายใจเรื้อรัง และโรคเบาหวาน [Δ]
  • ลดการบริโภคเกลือซึ่งนำไปสู่ความดันโลหิตสูง การแข็งตัวของหลอดเลือดแดง และโรคไต

♦ การเลือกรับประทานอาหารที่เป็นด่าง ดีต่อสุขภาพ และสมดุลโดยพิจารณาจาก:

  • • ผักใบเขียวสด แครอท หัวไชเท้า ฟักทอง แตงกวา
  • โปรตีนถั่วเหลือง: TVP, เต้าหู้, มิโซะ, เทมเป้, นัตโตะ, นมถั่วเหลือง, ถั่วเลนทิว, ถั่วลิสง
  • อาหารทะเลหรือปลาน้ำจืด จำนวนเล็กน้อย ,หอยนางรม
  • คาร์โบไฮเดรต: ข้าวกล้อง ข้าวฟ่าง ผักโขม คีนัว ข้าวโอ๊ต ข้าวสาลี
  • ไขมันและน้ำมัน: ถั่ว อะโวคาโด เมล็ดทานตะวัน น้ำมันรำข้าว น้ำมันงา น้ำมันมะกอก
  • เครื่องปรุงรส: งา, เกลือทะเลที่ยังไม่แปรรูป, ซอสถั่วเหลือง
  • เครื่องดื่ม: ชาเขียว, คูกิฉะ, ชาสมุนไพร
  • ของว่าง: ถั่ว, เมล็ดพืช, ข้าวเกรียบพัฟ, อินทผาลัม, ลูกเกด, แอปริคอต, กล้วย, ผลไม้

แม้ว่าระดับ PRAL จะถูกแย้งเนื่องจากสมมติฐานที่ว่า การเพิ่มขึ้นของฟอสเฟตจะเพิ่มระดับ PRAL และควรเพิ่มการสูญเสียแคลเซียมในปัสสาวะและส่งผลให้สมดุลแคลเซียมในกระดูกติดลบ แต่ก็เป็นแนวทางที่มีประโยชน์ในการเลือกอาหารที่เป็นด่าง [α]

สูตร PRAL:
PRAL (mEq / 100 g) = 0.49 x โปรตีน (กรัม/100 g) + 0.037 x ฟอสฟอรัส (มก./100 g) − 0.021 x โพแทสเซียม (มก./100 g) − 0.026 x แมกนีเซียม (มก./100 g) − 0.013 x แคลเซียม (มก./100 g)

♦ การติดตามรายการอาหารตามตารางที่จัดเรียงตามการแปลงกรดยูริกระหว่างการเผาผลาญและปริมาณ PRAL
ตารางที่สองด้านล่างจัดเรียงตามปริมาณ PRAL


• ปริมาณ PRAL เชิงลบ แสดงถึงอาหารที่เป็นด่าง ในขณะที่ปริมาณเชิงบวก ระบุถึงอาหารที่เป็นกรด (ค่านี้กล่าวถึงอาหารที่เมื่อถูกย่อยแล้วในร่างกาย) :
อาหาร พิวรีนทั้งหมด กรดยูริค มก./100 กรัม ปริมาณ PRAL
ตับไก่ 312.2 363.1 20.49
ผักชีฝรั่ง 288.9 341.3 -11.13
กุ้ง 273.2 321.1 12.56
ตับวัว 219.8 255.5 22.73
เรนโบว์ปลาเทราต์ 180.9 216.8 10.8
หอยนางรม 184.5 213.5 1.88
ปลาหมึก, ปลาหมึกหอก 160.5 190.0 9.37
เนื้อโคขุน 143.5 173.8 12.5
อกไก่ 141.2 171.8 16.5
หอย หอยแมลงภู่ หอยเชล 145.5 171.5 11.1
ปลาแมคเคอเรล 139.3 171.5 7.28
ปีกไก่ 137.5 168.1 13.93
ปลาหมึกยักษ์ 137.3 159.7 8.69
แซลมอน; กระป๋อง 132.9 159.7 14.0
แซลมอน 119.3 146.2 11.5
ทูน่ากระป๋อง 116.9 142.9 10.09
หมูยอ 113 137.8 7.9
ถั่ว 128 -9.6
ปลาคาร์พ 103.2 126.1 11.75
แกะ เนื้อแกะ 96.2 117.7 11.58
ลูกเกด 107 -21
บรอกโคลี 70 81.8 -3.6
ปลาแปรรูป; ลูกชิ้นปลา 67.6 80.7 7.72
เบคอน 61.8 75.6 16.56
หน่อไม้ 63.3 74 -8.0
กะหล่ำดอก 57.2 67.2 -1.3
มะเดื่อ 64 -4.88
งา 62 0.3
ไส้กรอกแฟรงก์เฟิร์ตเตอร์ 49.8 60.5 10.6
มะเขือยาว 50.7 58.7 -3.4
ถั่วลิสง 49.1 57.1 6.2
ข้าวกล้อง 37.4 43.7 2.3
อินทผลัม 35 -11.9
ชีส 32 34.0
ขนมปังข้าวสาลีขาว 25.8 30.3 -3.55
ข้าวขัดมัน 25.9 30.3 1.7
นมถั่วเหลือง 22 25.8 -1.6
เห็ดหอมสด 20.8 24.4 -1.4
เต้าหู้ 20 23.3 2.25
อะโวคาโด 18.4 21.8 -8.2
กระเทียม 17 20.1 -2.6
มันเทศ 17 20.1 -8.15
สับปะรด 19 -2.21
ข้าวโพด 11.7 13.7 *
หน่อไม้ฝรั่ง 10.2 12 -2.2
แตงกวา 9.4 11.1 -5.0
กะหล่ำปลีจีน 7 8.2 -5.0
มันฝรั่ง 6.5 7.5 -6.08
กะหล่ำปลี 3.2 3.8 -4.3
มะเขือเทศ 3.1 3.7 -4.1
กล้วย 3 3.5 -6.9
แครอท 2.3 2.7 -2.0
แครรอท 2.2 2.5 -5.7
สตรอเบอร์รี่ 2.1 2.4 6.8
อาหารเสริม; ไม่มีข้อมูลกรดยูริก Data
ไอศกรีม 28.7
มะขามดิบ -11
โปรตีนจากเส้นใยผัก แห้ง -10.58
สาหร่ายทะเล -4.8
มะละกอ -4.03
มะม่วง -3.01

♦ ตารางเรียงตามคะแนน PRAL:

อาหาร พิวรีนทั้งหมด กรดยูริค มก./100 กรัม ปริมาณ PRAL
ลูกเกด -21
อินทผลัม -11.9
ผักชีฝรั่ง 288.9 341.3 -11.13
มะขามดิบ -11
โปรตีนจากเส้นใยผัก แห้ง dry -10.58
ถั่ว * * -9.6
อะโวคาโด 18.4 21.8 -8.2
มันเทศ 17 20.1 -8.15
หน่อไม้ 63.3 74 -8.0
กล้วย 3 3.5 -6.9
มันฝรั่ง 6.5 7.5 -6.08
แครอท 2.2 2.5 -5.7
แตงกวา 9.4 11.1 -5.0
กะหล่ำปลีจีน ผักกวางตุ้ง 7 8.2 -5.0
มะเดื่อ -4.88
สาหร่ายทะเล -4.8
กะหล่ำปลี 3.2 3.8 -4.3
มะเขือเทศ 3.1 3.7 -4.1
มะละกอ -4.03
บรอกโคลี 70 81.8 -3.6
ขนมปังข้าวสาลีขาว 25.8 30.3 -3.55
มะเขือยาว 50.7 58.7 -3.4
มะม่วง -3.01
กระเทียม 17 20.1 -2.6
สับปะรด -2.21
หน่อไม้ฝรั่ง 10.2 12 -2.2
แครอท 2.3 2.7 -2.0
นมถั่วเหลือง 22 25.8 -1.6
เห็ดหอมสด 20.8 24.4 -1.4
กะหล่ำดอก 57.2 67.2 -1.3
งา 0.3
ข้าวขัดมัน 25.9 30.3 1.7
หอยนางรม 184.5 213.5 1.88
เต้าหู้ 20 23.3 2.25
ข้าวกล้อง 37.4 43.7 2.3
ถั่วลิสง 49.1 57.1 6.2
สตรอเบอร์รี่ 2.1 2.4 6.8
ปลาแมคเคอเรล 139.3 171.5 7.28
ปลาแปรรูป; ลูกชิ้นปลา 67.6 80.7 7.72
หมูยอ 113 137.8 7.9
ปลาหมึกยักษ์ 137.3 159.7 8.69
ปลาหมึก, ปลาหมึกหอก 160.5 190.0 9.37
ทูน่ากระป๋อง 116.9 142.9 10.09
ไส้กรอกแฟรงก์เฟิร์ตเตอร์ 49.8 60.5 10.6
เรนโบว์ปลาเทราต์ 180.9 216.8 10.8
หอย หอยแมลงภู่ หอยเชล 145.5 171.5 11.1
แซลมอน 119.3 146.2 11.5
แกะ เนื้อแกะ 96.2 117.7 11.58
ปลาคาร์พ 103.2 126.1 11.75
เนื้อโคขุน 143.5 173.8 12.5
กุ้ง 273.2 321.1 12.56
ปีกไก่ 137.5 168.1 13.93
แซลมอน; กระป๋อง 132.9 159.7 14.0
อกไก่ 141.2 171.8 16.5
เบคอน 61.8 75.6 16.56
ตับไก่ 312.2 363.1 20.49
ตับวัว 219.8 255.5 22.73
ไอศกรีม 28.7
ชีส 32 34.0


  • [a] The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?
    When it comes to the pH and net acid load in the human diet, there has been considerable change from the hunter gather civilization to the present.
    With the agricultural revolution (last 10,000 years) and even more recently
    with industrialization (last 200 years), there has been an decrease in potassium (K) compared to sodium (Na) and an increase in chloride compared to bicarbonate found in
    the diet.
    The ratio of potassium to sodium has reversed, K/Na pre-viously was 10 to 1 whereas the modern diet has a ratio of 1 to 3.
    It is generally accepted that agricultural humans today have a diet poor in magnesium and potassium as well as fiber and rich in saturated fat, simple sugars, sodium, and chloride as compared to the pre-agricultural period.
    This results in a diet that may induce metabolic acidosis which is mismatched to the genetically determined nutritional requirements.
    With aging, there is a gradual loss of renal acid-base regulatory function and a resultant increase in diet-induced metabolic acidosis while on the modern diet.
    A low-carbohydrate high-protein diet with its increased acid load results in very
    little change in blood chemistry, and pH, but results in many changes in urinary chemistry.
    Urinary magnesium levels, urinary citrate and pH are decreased, urinary calcium,
    undissociated uric acid, and phosphate are in-creased.
    All of these result in an increased risk for kidney stones.
    Gerry K. Schwalfenberg; University of Alberta, Suite No. 301, 9509-156 Street, Edmonton, AB, Canada T5P 4J5


  • [β] Nutrient Intake Is Associated with Longevity
    Characterization by Metabolites and Element Profiles of Healthy Centenarians

    Abstract:
    .... Seven characteristic components closely related to the centenarians were identified, including acetic acid, total SCFA, Mn, Co, propionic acid, butyric acid and valeric acid.
    Their concentrations were significantly higher in the centenarians group (p < 0.05).
    Additionally, the dietary fiber intake was positively associated with butyric acid contents in feces (r = 0.896, p < 0.01), and negatively associated with phenol in urine (r = −0.326, p < 0.01).
    The results suggest that the specific metabolic pattern of centenarians may have an important and positive influence on the formation of the longevity phenomenon.
    Conclusions
    The results indicated that the unique metabolic pattern of the LRC (100 years plus) group may have an important and positive influence on the formation of the longevity phenomenon.
    • Elevated dietary fiber intake should be a path toward health and longevity.
    PMID: 27657115 PMCID: PMC5037549 DOI: 10.3390/nu8090564


  • [γ] Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai Men’s Health Study
    In this study of 3,978 middle-aged men living in Shanghai, we found that intake of protein from animal sources and seafood was associated with higher prevalence of hyperuricemia, while soy products appeared to decrease hyperuricemia risk.
    The associations of animal protein intake and plant protein intake with hyperuricemia were not independent of each other.
    Protein from animal sources was significantly associated with prevalence of hyperuricemia.
    PMCID: PMC3150417 NIHMSID: NIHMS269905 PMID: 21277179

  • [Δ] Dietary acid load: Mechanisms and evidence of its health repercussions.
    Currently, chronic noncommunicable diseases (CNDs) represent a public health problem, accounting for 70% of deaths in developing countries.
    • The main CNDs are cardiovascular disease, cancer, chronic respiratory diseases and diabetes.
    Historically, an association has been reported between the feeding pattern and the development or progression of metabolic disorders and CNDs.
    In recent years one aspect that has received attention is the impact of the micronutrient profile on the maintenance of acid / base equilibrium, describing the deleterious impact of metabolic acidosis (MA) on health status.
    The objective of the present review is to analyze the available evidence of the dietary acid load in different clinical conditions.
    Conclusions
    According to the literature, the type of diet can profoundly affect the organism by providing acid precursors or bases.
    Diets with high acid load produces changes in the acid base balance.
    There is an association between low-grade metabolic acidosis with the development of chronic noncommunicable diseases.
    The implementation of strategies aiming to reduce the acid load of the diet through nutritional interventions may have a positive impact on health
    PMID: 30737117 DOI: 10.1016/j.nefro.2018.10.005

  • [ε] A Vegan Diet Is Associated with a Significant Reduction in Dietary Acid Load: Post Hoc Analysis of a Randomized Controlled Trial in Healthy Individuals

    • Our results confirm the hypothesis that a short-term (isocaloric) vegan dietary intervention effectively reduces DAL (Daily Acid Load) in healthy individuals, whereas a meat-rich diet increases it.

    Our results are consistent with the majority of intervention studies investigating the DAL-lowering effects of various plant-based diet patterns.
    In a recently published trial, Kahleova et al. randomized 244 overweight adults to either an ad libitum low-fat vegan diet (LFVD) or a control diet.
    The LFVD predominantly included grains, legumes, vegetables and fruits and was characterized by a targeted macronutrient distribution of ~75% of energy from carbohydrates, 15% protein and 10% fat.
    The control group was requested to avoid any dietary modifications.
    After 16 weeks, median PRAL and NEAPF scores fell significantly in the vegan intervention group (−24.3 (−28 to −20.5) mEq/day and −25.1 (−29.1 to −21.1) mEq/day, respectively).

    PMCID: PMC8507786 PMID: 34639299
🔺กลับไปด้านบน!
      ______________________________________
Hуgιєια; Goddess of Health!
It's incumbent upon every individual to take responsibility for their own health!
Real Healthcare is where the underlying causes are addressed.
The Body can heal itself, but only if given the right conditions!
Post Reply