ผักสีเขียว; ทำไมถึงดีและเปี่ยมด้วยประโยชน์สำหรับคุณ

🧘🏃 ฟิตหุ่นให้เฟิร์มและมีสุขภาพดีอย่างไรให้ชีวิตดีมีความสุข♦ 🏋️‍♀️
Post Reply
User avatar
Hуgιєια
Posts: 14
Joined: Fri Feb 04, 2022 12:13 pm

ผักสีเขียว; ทำไมถึงดีและเปี่ยมด้วยประโยชน์สำหรับคุณ

Post User avatar by Hуgιєια »


♦ บราสซิก้า / ผักตระกูลกะหล่ำและพันธุ์อื่น ๆ

ผักใบเขียวมีสารอาหารที่เป็นส่วนประกอบสำคัญของอาหารเพื่อสุขภาพทุกชนิด โดยให้วิตามิน เอ็นไซม์ คลอโรฟิลล์ แร่ธาตุ โปรตีน และไฟเบอร์ เพื่อช่วยให้ระบบการย่อยมีประสิทธิภาพและมีสุขภาพที่ดี

วิทยาศาสตร์สมัยใหม่มีผลวิจัยว่า มีโมเลกุลที่แยกได้จากผักเหล่านี้ ซึ่งถือว่ามีคุณสมบัติทางเภสัชวิทยา:
• ซัลโฟราเฟน เควอซิทิน และอินโดล-3-คาร์บินอล(I3C): พบในผักตระกูลกะหล่ำ เช่น บร็อคโคลี่ คะน้า มัสตาร์ดสีเขียว เป็นต้น
• ไดอินโดลิลมีเทน (DIM) เป็นอนุพันธ์ย่อยของ อินโดล-3-คาร์บินอล ผ่านการควบแน่นที่เกิดขึ้นในสภาพแวดล้อมที่เป็นกรดของกระเพาะอาหาร

สารประกอบอื่นๆ ที่แยกได้และศึกษาอยู่ ได้แก่
  • เคมเฟอรอล ที่แยกได้จาก ชา บร็อคโคลี่ และเกรปฟรุต
  • ไลโคปีน ที่แยกได้จาก มะเขือเทศ
  • ฟีนอล ไอโซไทโอไซยาเนต (PEITC) จาก ผักตระกูลกะหล่ำ
  • กรดโรสมารินิก จาก โรสแมรี่
  • เรสเวอราทรอล จาก องุ่น
  • ไตรเทอร์พีนอยด์ จาก การเคลือบผลไม้และสมุนไพรคล้ายขี้ผึ้ง อีพิคาเทชิน คาเทชิน เป็นต้น
แต่ถึงยังไง การบริโภคผักที่ไม่ได้แปรสภาพ ย่อมให้ประโยชน์ต่อสุขภาพอย่างแท้จริง ที่ผ่านกระบวนการทำงานร่วมกันของโมเลกุลและสารประกอบที่เป็นประโยชน์มากมาย

บราสซิก้า / ผักตระกูลกะหล่ำ:
ผักกาดกวางตุ้ง บร็อคโคลี่ กะหล่ำดาว กะหล่ำดอก กะหล่ำปลีจีน กระหล่ำปลี คะน้า ผักกาดเขียว หัวไชเท้า หัวผักกาด ผักแพงพวย
ผักโขมยังเป็นผักที่ดีต่อสุขภาพอีกด้วย

♦ ต่อไปนี้คือการศึกษาทางวิทยาศาสตร์เพียงบางส่วนที่คัดเลือกมา เป็นการศึกษาสำรวจประสิทธิภาพของโมเลกุลที่ได้จาก ผักใบเขียว ในการรักษา:
  • มะเร็งกระเพาะปัสสาวะ [7]
  • มะเร็งเต้านม [6][8]
  • มะเร็ง [1]
  • โรคหัวใจและหลอดเลือด [2]
  • มะเร็งลำไส้ใหญ่ [3]
  • เบาหวาน ชนิดที่ 2 [13]
  • ต้อหิน [14]
  • มะเร็งไต [10]
  • มะเร็งเม็ดเลือดขาว [4]
  • มะเร็งตับ [5]
  • โรคตับ [12]
  • มะเร็งปอด [15]
  • มะเร็งต่อมลูกหมาก [9]
♦ อ้างอิง
  • [1] Targets for indole-3-carbinol in cancer prevention
    Mounting preclinical and clinical evidence indicate that indole-3-carbinol (I3C), a key bioactive food component in cruciferous vegetables, has multiple anticarcinogenic and antitumorigenic properties.
    Increased vegetable intake is linked to a reduction in the risk of acquiring several types of cancers
    Within this food group, enhanced consumption of cruciferous vegetables (e.g., broccoli, cabbage, cauliflower, bok choy and Brussels spouts) surfaces as a factor associated with a reduction in cancers particularly in the colon, lung, prostate, cervix and breast
    Nutritional Science Research Group, Division of Cancer Prevention, National Cancer Institute, Bethesda, MD 20892, USA


  • [2] The effect of green leafy and cruciferous vegetable intake on the incidence of cardiovascular disease: A meta-analysis.
    The overall effect size (random effect model) was: RR = 0.842 (95% CI = 0.753 to 0.941), p = 0.002, which indicates a significant 15.8% reduced incidence of cardiovascular disease.
    JRSM Cardiovasc Dis. 2016 Jan-Dec;5:2048004016661435. Epub 2016 Aug 1. PMID: 27540481


  • [3] Sulforaphane, a Chemopreventive Compound, Inhibits Cyclooxygenase-2 and Microsomal Prostaglandin E Synthase-1 Expression in Human HT-29 Colon Cancer Cells.
    BACKGROUND: A high expression of prostaglandin E2 (PGE2) is found in colorectal cancer. Therefore, blocking of PGE2 generation has been identified as a promising approach for anticancer therapy.
    Sulforaphane (SFN), an isothiocyanate derived from glucosinolate, is used as the antioxidant and anticancer agents.
    CONCLUSIONS: SFN anticancer effects are associated with antiproliferative, antiangiogenic, and antimetastatic activities arising from the downregulation of the COX-2/ mPGES-1 axis.
    Cells Tissues Organs. 2018 ;206(1-2):46-53. Epub 2018 Jul 24. PMID: 30041241


  • [4] Sulforaphane Modulates AQP8-Linked Redox Signalling in Leukemia Cells.
    Sulforaphane, a biologically active isothiocyanate compound extracted from cruciferous vegetables, has been shown to exert cytotoxic effects on many human cancer cells, including leukemia.
    Results indicated that sulforaphane inhibited both aquaporin-8 and Nox2 expression, thus decreasing B1647 cells viability. Moreover, the data obtained by coimmunoprecipitation technique demonstrated that these two proteins are linked to each other; thus, sulforaphane has an important role in modulating the downstream events triggered by the axis Nox2-aquaporin-8.
    Oxid Med Cell Longev. 2018 ;2018:4125297. Epub 2018 Nov 18. PMID: 30581529



  • [5] Induction of Apoptosis and Cytotoxicity by Isothiocyanate Sulforaphene in Human Hepatocarcinoma HepG2 Cells.
    Glucoraphenin, a glucosinolate present in large quantities in radish is hydrolysed by myrosinase to form the isothiocyanate sulforaphene, which is believed to be responsible for its chemopreventive activity;
    Morphological studies indicated that sulforaphene stimulated apoptosis as exemplified by cell shrinkage, blebbing, chromatin condensation, and nuclear fragmentation.
    Nutrients. 2018 Jun 4 ;10(6). Epub 2018 Jun 4. PMID: 29866995


  • [6] Broccoli and watercress suppress matrix metalloproteinase-9 activity and invasiveness of human MDA-MB-231 breast cancer cells.
    A high dietary intake of cruciferous vegetables has been associated with a reduction in numerous human pathologies particularly cancer.
    In the current study, we examined the inhibitory effects of broccoli.
    Taken together, our data indicate that isothiocyanates derived form broccoli and Rorripa inhibit metalloproteinase 9 activities and also suppress the invasive potential of human MDA-MB-231 breast cancer cells in vitro. The inhibitory effects observed in the current study may contribute to the suppression of carcinogenesis by diets high in cruciferous vegetables.
    Toxicol Appl Pharmacol. 2005 Dec 1 ;209(2):105-13. Epub 2005 Jun 13. PMID: 15953625


  • [7] Inhibition of bladder cancer by broccoli isothiocyanates sulforaphane and erucin: Characterization, metabolism, and interconversion.
    In a murine UMUC3 xenograft model, we fed semipurified diets containing 4% broccoli sprouts, or 2% broccoli sprout isothiocyanate extract; or gavaged pure sulforaphane or erucin (each at 295 μmol/kg, similar to dietary exposure); and report tumor weight reduction of 42% (p = 0.02), 42% (p = 0.04), 33% (p = 0.04), and 58% (p<0.0001), respectively.
    Mol Nutr Food Res. 2012 Nov ;56(11):1675-87. Epub 2012 Oct 5. PMID: 23038615


  • [8] Prevention of mammary carcinogenesis in MMTV-neu mice by cruciferous vegetable constituent benzyl isothiocyanate.
    Benzyl isothiocyanate (BITC), a constituent of edible cruciferous vegetables, inhibits growth of human breast cancer cells in culture.
    Apoptotic bodies in the mammary tumor were higher by about 2- to 2.5-fold in the 1 and 3 mmol BITC treatment groups (P<0.05) compared with control group.
    Cancer Res. 2009 Dec 15;69(24):9473-80. PMID: 19934325


  • [9] Pharmacokinetics and pharmacodynamics of broccoli sprouts on the suppression of prostate cancer in transgenic adenocarcinoma of mouse prostate (TRAMP) mice: implication of induction of Nrf2, HO-1 and apoptosis and the suppression of Akt-dependent kinase pathway.

    RESULTS: SFN (sulforaphane) was readily released and conjugated with GSH in the rats after oral administration of broccoli sprouts. TRAMP mice fed with 240 mg broccoli sprouts/mouse/day exhibited a significant retardation of prostate tumor growth.
    Pharm Res. 2009 Oct;26(10):2324-31. Epub 2009 Aug 8. PMID: 19669099


  • [10] Fruits, vegetables and risk of renal cell carcinoma: a prospective study of Swedish women.
    Women consuming 5 or more servings of fruit and vegetables daily had a relative risk of 0.59 (95% CI = 0.26-1.34) in comparison to them consuming less than once daily.
    Frequent consumption of salad vegetables (once or more per day) decreased the risk by 40% (RR = 0.60; 95% CI = 0.30-1.22), in comparison to no consumption.
    Int J Cancer. 2005 Jan 20;113(3):451-5. PMID: 15455348


  • [11] Effect of feeding Murraya koeingii and Brassica juncea (Mustard Green) diet on [correction] kidney functions and glucose levels in streptozotocin diabetic mice.
    Serum glucose levels, body weight, urine volume, serum creatinine, and urinary albumin (UAE) levels were monitored on day 0, 10, 25, 40, and 70 of the experiment.
    After 60 days of STZ administration, urine volume per day and UAE levels were significantly higher (P<0.0005) in diabetic controls (DC) as compared to normal controls (NC).
    J Ethnopharmacol. 2003 Mar;85(1):1-5. PMID: 12576195


  • [12] Ameliorative Effect of Spinach on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Induced in Rats by a High-Fat Diet.
    The consumption of spinach and the accumulation of α and β carotenes and lutein in the liver was inversely correlated with serum total cholesterol and glucose and the content of hepatic cholesterol, increasing monounsaturated fatty acids (MUFA), polyunsaturated fatty acids (PUFA) and reducing cholesterol in the livers of rats fed diet H and spinach.
    Int J Mol Sci. 2019 Apr 3 ;20(7). Epub 2019 Apr 3. PMID: 30987167


  • [13] Fruit and vegetable intake and risk of type 2 diabetes mellitus: meta-analysis of prospective cohort studies.
    For green leafy vegetables, the summary relative risk of type 2 diabetes for an increase of 0.2 serving consumed/day was 0.87 (95% CI 0.81 to 0.93) without heterogeneity among studies (p=0.496, I(2)=0%).
    Higher fruit or green leafy vegetables intake is associated with a significantly reduced risk of type 2 diabetes.
    BMJ Open. 2014 ;4(11):e005497. Epub 2014 Nov 5. PMID: 25377009


  • [14] Glaucoma risk and the consumption of fruits and vegetables among older women in the study of osteoporotic fractures.
    The relationship between selected fruit and vegetable consumption and glaucoma was investigated using adjusted logistic regression models.
    RESULTS: Among 1,155 women, 95 (8.2%) were diagnosed with glaucoma.
    In adjusted analysis, the odds of glaucoma risk were decreased by 69% (odds ratio [OR], 0.31; 95% confidence interval [CI], 0.11 to 0.91) in women who consumed at least one serving per month of green collards and kale compared with those who consumed fewer than one serving per month, by 64% (OR, 0.36; 95% CI, 0.17 to 0.77) in women who consumed more than two servings per week of carrots compared with those who consumed fewer than one serving per week, and by 47% (OR, 0.53; 95% CI, 0.29 to 0.97) in women who consumed at least one serving per week of canned or dried peaches compared with those who consumed fewer than one serving per month. CONCLUSIONS: A higher intake of certain fruits and vegetables may be associated with a decreased risk of glaucoma. More studies are needed to investigate this relationship.
    Am J Ophthalmol. 2008 Jun;145(6):1081-9. Epub 2008 Mar 20. PMID: 18355790


  • [15] Dietary flavonoid intake and lung cancer--a population-based case-control study
    Results: Lung cancer was associated inversely with the consumption of epicatechin (in 10 mg per day increment: OR, 0.64; 95% CL, 0.46-0.88), catechin (4 mg per day increment:
    OR, 0.49; 95% CL, 0.35-0.70), quercetin (9 mg per day increment: OR, 0.65; 95% CL, 0.44-0.95), and kaempferol (2 mg per day increment: OR, 0.68; 95% CL, 0.51-0.90) among tobacco smokers.
    Conclusions:
    Certain flavonoid compounds, including epicatechin, catechin, quercetin, and kaempferol, were associated inversely with lung cancer among tobacco smokers
    PMID: 18327817 PMCID: PMC5546301 DOI: 10.1002/cncr.23398

    🔺Back to top!
          ______________________________________
Hуgιєια; Goddess of Health!
It's incumbent upon every individual to take responsibility for their own health!
Real Healthcare is where the underlying causes are addressed.
The Body can heal itself, but only if given the right conditions!
Post Reply